Diabetespatiënt

Diabetes mellitus – in de volksmond ook wel ‘suikerziekte’ genoemd – is een chronische ziekte en treft ruim 1,2 miljoen Nederlanders. Hierbij is in negen op de tien gevallen sprake van diabetes type 2. Jaarlijks krijgen meer dan 60.000 patiënten te horen dat ze ook gediagnosticeerd zijn met diabetes. Volgens de wetenschappelijke voorspellingen zal dit getal de komende jaren alleen maar gaan toenemen.

bron: Volksgezondheid en Zorg

Wat kunt u zelf doen?

Heeft u diabetes en heeft u last van voetproblemen? Op deze pagina hebben wij voor u uiteengezet wat u zelf kunt doen om voetklachten zoveel mogelijk te voorkomen. Klik op het plus-teken om meer informatie te tonen.

Laat de Sims classificatie bepalen

Laat de Sims classificatie bepalen door uw huisarts, praktijkondersteuner, internist of diabetesverpleegkundige. Laat tevens uw voeten regelmatig controleren door een podotherapeut of pedicure.

Voorkom drukplekken: laat eelt periodiek verwijderen

Laat eelt periodiek deskundig verwijderen en uw nagels verzorgen door een pedicure met een aantekening ‘diabetische voet’, een medisch pedicure of door uw podotherapeut. Overmatige eeltvorming kan resulteren in het ontstaan van een wond. U kunt overmatige eeltvorming herkennen aan de donkere (blauwe) verkleuring onder het eelt. Laat drukplekken altijd zien aan uw behandelende podotherapeut of pedicure.

Draag schoenen met de juiste pasvorm

Draag schoeisel met de juiste pasvorm. Wonden ontstaan bij mensen met diabetes veelal op de tenen. Vaak is het dragen van een te krappe schoen hiervan de oorzaak. Doordat u minder gevoel heeft in uw voeten, heeft u niet altijd op tijd in de gaten wanneer uw voeten zijn beschadigd. Uw podotherapeut zal, eventueel in overleg met een orthopedisch schoenmaker, uw schoenen beoordelen en tips geven over de juiste pasvorm en schoeneigenschappen die passen bij uw voeten.

Loop nooit op blote voeten

Loop nooit op blote voeten. De zenuwen in uw voet zijn beschadigd. Het kan hierdoor gebeuren dat u wondjes oploopt door uw voet te stoten of te stappen op een scherp voorwerp zonder dat u dit opmerkt.

Controleer uw voeten dagelijks

Controleer uw voeten dagelijks. U kunt een spiegel gebruiken om onder uw voeten te kijken, bijvoorbeeld door de spiegel schuin tegen de muur te zetten. Kijk ook tussen uw tenen. Heeft u een verminderd zicht? Vraag dan iemand in uw omgeving regelmatig uw voeten te controleren.

Leg uw voeten nooit op de kachel of op een kruik

Leg uw voeten nooit op de kachel of op een kruik. Door het verminderde gevoel in uw voeten merkt u te laat op dat u zich brandt.

Droog uw voeten goed af

Was uw voeten dagelijks en droog ze zorgvuldig af, vooral tussen uw tenen. Gebruik hiervoor een zachte en dunne handdoek.

Neem nooit voetbaden

Voetbaden zijn niet geschikt voor mensen met diabetes. Een voetbad maakt de huid week, waardoor deze sneller beschadigt.

Smeer uw voeten regelmatig in met voetcrème

Smeer uw voeten regelmatig in met voetcrème. Hierdoor houdt u uw huid sterk en gezond.

Voeten afdrogen met handdoek

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: