Kinderen met voetproblemen

Klaagt uw kind met regelmaat over zijn of haar benen en voeten? Slijten de schoenen abnormaal of heeft u het gevoel dat uw kind vaker struikelt dan andere kinderen? De podotherapeut kan mogelijk een oplossing bieden. De ontwikkeling van de kindervoet is een proces dat soms extra hulp nodig heeft.

De ontwikkeling van de kindervoet

Maakt u zich zorgen over de voeten of benen van uw kind, maar weet u niet zeker of u een afspraak moet maken? Hieronder hebben wij voor u een overzicht gemaakt van een normale ontwikkeling van de kindervoet.

Leeftijd 0-2 jaar

In de leeftijd van 0 tot 2 jaar zijn alle botstructuren in de kindervoet nog niet aanwezig. Ook werken de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Een baby ‘traint’ de voet- en beenspieren door te trappelen met de voeten. De voet ziet er nog wat ‘plat’ uit omdat er een vetkussentje onder aanwezig is. In de eerste jaren verdwijnt dit vetkussentje, waardoor er langzaam een voetholte ontstaat. In deze fase zal het kind de eerste stapjes maken (10-18 maanden). Het zetten van de eerste stapjes gaat meestal vanzelf. Het kind zal gaan staan en lopen wanneer de voet- en beenspieren hier klaar voor zijn. Het is daarom belangrijk om dit proces niet te forceren. Schoenen zijn in deze fase binnenshuis niet nodig: het lopen op blote voeten of op sokjes helpt de voeten en spieren normaal te groeien en kracht te ontwikkelen. Buitenshuis zullen de voeten natuurlijk wel beschermd moeten worden.

Leeftijd 2-6 jaar

In de leeftijd van 2 tot 6 kan de stand van de benen door het staan en lopen geleidelijk veranderen van een O-stand naar een X-stand. Ook zijn de voeten van een kind vaak nog ‘plat’. Dit trekt in de meeste gevallen bij wanneer het zesde levensjaar gepasseerd is. In deze leeftijdsfase ontwikkelt de kindervoet zich voortdurend. Het is daarom raadzaam om de maat van de schoenen en sokken iedere twee tot drie maanden te controleren. Het kan nodig zijn deze te vervangen, om zo de voeten de mogelijkheid te geven goed te groeien. Wanneer u merkt dat het ene been meer naar binnen staat dan het andere been of de ene voet platter is dan de andere voet, wordt dit als afwijkend gezien.

Leeftijd 6-8 jaar

Wanneer een kind tussen de 6 en 8 jaar oud is, vermindert de X-stand van de benen en ontstaat er een normale stand van de voeten en benen. De benen behoren nu recht te staan en de voeten behoren een normale voetboog te hebben.

Podotherapeut legt uit aan een kind

Kind

Maakt u zich zorgen over de voeten of benen van uw kind?

Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek.

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: