Reumapatiënt

Reuma is een verzamelnaam van meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Iedereen kan reuma krijgen, ook op jonge leeftijd. Ontstekingsreuma, wekedelenreuma en artrose zijn veel voorkomende aandoeningen. De meeste mensen met reuma hebben last van pijnlijke en stijve gewrichten of spieren en zijn snel vermoeid. Daardoor is bewegen vaak moeilijk en kunnen beperkingen ontstaan in het dagelijks leven.

Wat kunt u zelf doen?

Bent u reumapatiënt en heeft u voetproblemen? Op deze pagina hebben wij voor u uiteengezet wat u zelf kunt doen om voetklachten zoveel mogelijk te voorkomen. Klik op het plus-teken om meer informatie te tonen.

Controle bij de podotherapeut

Laat uw voeten regelmatig controleren door uw podotherapeut of uw (medisch) pedicure. Zo voorkomt u vroegtijdig voetklachten.

Laat eelt periodiek verwijderen

Laat eelt periodiek deskundig verwijderen en uw nagels verzorgen door een (medisch) pedicure. Veel reumapatiënten hebben moeite met het verzorgen van hun voeten, omdat ze last hebben van pijnlijke handen. De (medisch) pedicure kan u helpen uw voeten in goede conditie te houden. Bovendien kan overmatige eeltvorming ervoor zorgen dat er een overdruk ontstaat op uw voet. Dit kan resulteren in een pijnlijke drukplek, likdoorn of zelfs een wond. Kenmerkend voor een overdruk is de donkere (blauwe) verkleuring onder het eelt.

Draag schoenen met de juiste pasvorm

Draag schoenen met de juiste pasvorm. Reuma maakt dat uw voetstand kan veranderen en uw tenen kunnen vervormen. Hierdoor kan het voorkomen dat uw gebruikelijke schoenen niet meer geschikt zijn voor uw voeten. De meeste drukplekken en wondjes bij reumapatiënten ontstaan op de tenen. Vaak is het dragen van een te krappe schoen hiervan de oorzaak. Uw podotherapeut zal, eventueel in overleg met een orthopedisch schoenmaker, uw schoenen beoordelen en tips geven over de juiste pasvorm en schoeneigenschappen die passen bij uw voeten.

Loop nooit op blote voeten

Loop nooit op blote voeten. Bij het lopen op blote voeten worden vergroeide gewrichten teveel belast en kunnen drukplekken erger worden.

Controleer de binnenkant van uw schoenen

Controleer voordat u uw schoenen aantrekt of er steentjes of andere deeltjes in zitten die uw voet kunnen beschadigen.

Trek dagelijks schone, naadloze sokken aan

Trek dagelijks schone, naadloze sokken aan. Wanneer uw tenen door de reuma extra gevoelig zijn, kan het pijnlijk zijn wanneer de naad van uw sok tegen uw tenen drukt. Er zijn speciale sokken verkrijgbaar zonder naden.

Droog uw voeten goed af

Was uw voeten dagelijks en droog ze zorgvuldig af, vooral tussen uw tenen. Gebruik hiervoor een zachte en dunne handdoek.

Neem nooit voetbaden

Voetbaden zijn niet geschikt voor reumapatiënten. Een voetbad maakt de huid week, waardoor deze sneller beschadigt.

Smeer uw voeten regelmatig in met voetcrème

Smeer uw voeten regelmatig in met voetcrème. Hierdoor houdt u uw huid sterk en gezond.

Draag schoenen met de juiste loopzool

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het bij ontstekingsreuma aan te raden om schoenen te dragen met een minder buigzame loopzool. Dit wordt ook wel een schoen met een afwikkeling genoemd. Juist bij ontstekingsreuma kunnen pijnlijke gewrichten ontlast worden door een schoen te dragen met een stijvere loopzool.

Draag podotherapeutische zolen

Begin vroegtijdig met het dragen van podotherapeutische zolen. In een vroegtijdig stadium van ontstekingsreuma (met geringe standsafwijking van de voeten) kan een podotherapeutische zool al verlichting geven van pijn in de gewrichten. Naast de medicatie kunnen podotherapeutische zolen toekomstige vergroeiingen voorkomen.

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: