Sporter

Veel sporters krijgen vroeg of laat te maken met blessures of (overbelastings)klachten aan de voeten of benen. Een blessure kan vele oorzaken hebben. Het is daarom van belang dat alle mogelijke invloeden op uw loop- en trainingspatroon worden onderzocht. De schoenen, de ondergrond en de hoeveelheid belasting zijn hierbij belangrijke onderdelen. Daarnaast is de manier waarop u loopt van groot belang. Hoe beweegt uw voet en wat gebeurt er met uw spieren en gewrichten tijdens het lopen? Onze (sport)podotherapeuten helpen u om weer blessurevrij te kunnen sporten.

Loopanalyse

Veel voorkomende oorzaken van (sport)blessures

Als sporter bent u op vele manieren vatbaar voor blessures. Hieronder hebben wij voor u een overzicht gemaakt van veelvoorkomende oorzaken van sportblessures en de oplossingen die onze podotherapeuten te bieden hebben.

Standsafwijking van de voeten en benen

Bij het lopen wordt het complete lichaam gebruikt: voet, enkel, knie, heup, rug, hoofd en armen. Een afwijkende stand of functie van de voet heeft al snel invloed op de houding van de rest van het lichaam. Een afwijkende stand of voetfunctie kan resulteren in een ongelijke belasting op het lichaam. Als gevolg hiervan kunnen knieklachten, heupklachten of rugklachten ontstaan. De podotherapeut kijkt naar het totaalplaatje. De gehele keten van gewrichten, spieren, banden en pezen die u gebruikt bij het sporten worden zorgvuldig in kaart gebracht. Dit gaat verder dan alleen uw voet. Met behulp van een podotherapeutische zool kan de stand en afwikkeling vanuit uw voeten verbeterd worden.

Ondergrond

De ondergrond waarop u sport is erg belangrijk. Deze kan een groot verschil maken in de demping en de manier waarop u uw voet afwikkelt. Vooral bij hardlopers is een duidelijk verschil in demping aanwezig bij het lopen op asfalt ten opzichte van een onverharde weg. Daarnaast is voor hardlopers de keuze van de route erg belangrijk. Vaak lopen hardlopers aan een kant van de weg. De weg loopt af aan de zijkant, waardoor u als hardloper telkens met een been aan de kortere kant loopt. Hierdoor wordt uw ene been meer belast dan het andere been. Dit kan leiden tot blessures. De podotherapeut zal deze en de andere aspecten meenemen in het opstellen van uw behandelplan.

Schoenen

Uw sportschoen kan invloed hebben op het ontwikkelen van sportblessures. Er zijn meerdere aspecten die een schoen geschikt maken voor uw sportactiviteiten, looppatroon en trainingspatroon. De afwikkeling van uw voet, de intensiteit van uw sport, de ondergrond en uw gewicht spelen hierbij een belangrijke rol. Wanneer de schoen die u draagt niet geschikt is, wordt de belasting op uw lichaam beïnvloed. Neem daarom tijdens de afspraak bij uw podotherapeut altijd uw sportschoenen mee. De podotherapeut zal u een passend schoenadvies geven. Dit kan eventueel tijdens een speciaal sport(schoenen)spreekuur tezamen met een gespecialiseerde schoenenwinkel.

Overbelasting

Voor alle sporters, van welk niveau dan ook, is het zaak om goed inzicht te hebben in welke belasting het lichaam kan verdragen. Indien de belasting hoger is dan het lichaam aankan, spreken we van een overbelasting. Een overbelasting kan in combinatie met andere factoren zoals voetafwijkingen, schoeisel en ondergrond een verhoogd risico geven op het ontwikkelen van blessures. Een goed passend trainingsschema en een goede warming-up en cooling-down kunnen dit risico verlagen.

Een afspraak maken met een van onze specialisten?

Wij zijn aangesloten bij: