Enkelblessure podotherapie

Enkelblessure

Enkelblessure

Een enkelblessure is een van de meest voorkomende blessures tijdens het sporten. Een derde van de sporters heeft zelfs last van terugkerend enkelletsel. Het enkelgewricht bestaat uit een bovenste- en onderste spronggewricht. Gezamenlijk maken deze gewrichten enkelbewegingen mogelijk. De enkel wordt in de juiste stand gehouden door het kapsel (versterkt door de enkelbanden) en de omliggende spieren.

Welke enkelblessures komen veel voor?

Enkelblessures kunnen zeer divers en complex zijn. Voorbeelden van veelvoorkomende enkelblessures zijn:

 • Enkelverzwikkingen
 • Enkelkneuzingen
 • Chronische enkelinstabiliteit
 • Inklemming van de enkel

Deze blessures komen vaak voor bij sporters die een contactsport beoefenen, zoals voetbal, basketbal en hockey, maar ook sporten als volleybal en hardlopen kunnen zorgen voor enkelblessures. Oorzaken van deze klachten zijn bijvoorbeeld contactmomenten met de tegenstander, enkelinstabiliteit of een afwijkende stand van de enkels.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Hoe herken ik een enkelblessure?
Onderzoek Enkelblessure

Hoe herken ik een enkelblessure?

De enkel kan extreme bewegingen opvangen. Echter, niet elke beweging zal zonder consequenties plaatsvinden. Bij het verzwikken van de enkel kunnen de enkelbanden flink oprekken en in sommige gevallen zelfs in- of afscheuren. In de meeste gevallen verzwikt de enkel zich naar buiten toe. Symptomen van een enkelblessure zijn onder andere:

 • Belasting niet mogelijk
 • Pijn in rust, maar ook pijn tijdens belasting
 • Zwelling
 • Blauwe, paarse en/of rode verkleuringen
 • Lokale temperatuurverschillen op de enkel

De symptomen kunnen variëren per blessure.

Wat kan ik doen bij een enkelblessure?

Wat kan ik doen bij een enkelblessure?

Wanneer u een enkelblessure hebt opgelopen is het belangrijk om in ieder geval de enkel meteen te koelen om zwelling tegen te gaan en vervolgens de enkel rust te geven. Daarnaast kunt u een afspraak maken bij de sportpodotherapeut. De sportpodotherapeut kan een onderzoek doen naar de oorzaak en het ontstaan van uw blessure. Hierbij beoordeelt de sportpodotherapeut uw bewegingspatroon met behulp van onder andere een digitale drukmeting en het Qualisys bewegingsregistratiesysteem. Aan de hand van deze analyse stelt de sportpodotherapeut samen met u een uitgebreid behandelplan op voor zowel de korte- als de lange termijn.

Wordt sportpodotherapie vergoed?

Wordt sportpodotherapie vergoed?

In veel gevallen worden sport-inlays en andere podotherapeutische hulpmiddelen gedeeltelijk of volledig vergoed wanneer u aanvullend verzekerd bent. Raadpleeg ons vergoedingenoverzicht om te kijken welk deel van de kosten u vergoed krijgt.

Bekijk ons vergoedingenoverzicht

Wilt u een afspraak maken?
Anderen bekeken ook
 • Slippers Op Maat

  Een op maat gemaakte slipper, sandaal of huisschoen is de oplossing om altijd en overal uw zooltherapie voort te zetten.

  Lees meer
 • Steunzolen

  Steunzolen zijn uitneembare zolen die u in uw schoenen plaatst. Ze vervangen het voetbed dat standaard in uw schoenen zit.

  Lees meer
 • Schoenadvies

  Uw schoenen kunnen de veroorzaker zijn van uw voetklachten, zonder dat u dat direct in de gaten heeft.

  Lees meer
 • Sportpodotherapie

  Onze sportpodotherapeuten helpen u om weer blessurevrij te kunnen sporten.

  Lees meer
 • Loopanalyse

  Een kwalitatieve loopanalyse kan bijdragen aan het verkrijgen van zeer gedetailleerde inzichten in het beweegpatroon van een sporter.

  Lees meer
 • Sport inlegzolen

  Sport inlegzolen ook wel bekend als sport-inlays of sportsteunzolen kunnen u helpen uw gewrichten, spieren, pezen en zenuwen tijdens het sporten op de juiste manier te belasten.

  Lees meer