Heupblessure

De oorzaken van een heupblessure kunnen zeer divers zijn. Een heupblessure kan ertoe leiden dat de beweeglijkheid afneemt. Door die klachten kan het zijn dat de dagelijkse activiteiten niet meer goed kunnen worden uitgevoerd. Het heupgewricht is een kogelgewricht dat de verbinding vormt tussen het dijbeen en het bekken. Het heupgewricht bestaat uit twee botdelen, namelijk de heupkop en de heupkom.

Altijd een stap verder.

Welke heupblessures komen veel voor?

Er zijn verschillende soorten heupblessures. De symptomen en de ernst van een heupblessure zijn erg persoonsafhankelijk. Er is dan ook een breed perspectief in blessures aantoonbaar. In de praktijk zien wij dat veel heupblessures het gevolg zijn van overbelasting, bijvoorbeeld:

  • Overbelasting van de heup
    Bij een overbelasting van de heup bevindt de pijn zich vaak aan de zijkant van het bovenbeen. De pijn wordt veroorzaakt door afname van de pezen die verbonden zijn aan de draaispieren van de heup. Doordat deze structuur overbelast raakt veroorzaakt dit pijn in rust en een toenemende pijnbeleving bij belasting.
  • Slijmbeursontsteking
    Een slijmbeursontsteking kan ontstaan door overbelasting. De ontsteking zorgt voor pijn in rust en een toenemende pijnbeleving bij belasting.
  • Heupslijtage (coxartrose) en klachten
    Wanneer zich in het oppervlak van de kop/kom van de heup onregelmatigheden bevinden, geeft dit frictie tijdens het bewegen. Dit leidt tot toename van spierspanning, bewegingsbeperkingen en met name pijnklachten. Ook is er vaak sprake van een pijn in de heup die is uitgestraald. De pijn wordt gevoeld op een plek waar de oorzaak van de klacht zich niet bevindt. Hierdoor wordt pijn ervaren, maar is er geen sprake van schade.

Naast bovenstaande heupblessures kunnen ook ontstekingen in het heupgewricht leiden tot pijnklachten.

Wilt u een afspraak maken bij de sportpodotherapeut?

Hoe herken ik een heupblessure?

De heup bestaat uit de kop van het dijbeen en het komvormige bekken. Tussen deze kop en kom zit een kraakbeenlaagje. Hierdoor wordt de frictie beperkt, waardoor de heup in verschillende richtingen kan bewegen. Heupblessures kunnen ontstaan door:

  • Overbelasting of onderbelasting
  • Een afwijkende stand van de heup
  • Een eenzijdig bewegingspatroon
  • Slijtage van het kraakbeen
  • Overgewicht
  • Een ontsteking
  • Plotselinge explosieve beweging

Een heupblessure kan verschillende oorzaken hebben die elk een eigen behandelplan vereisen.

Wat kan ik doen bij een heupblessure?

Wanneer u een heupblessure hebt opgelopen is het belangrijk om contact op te nemen met een medisch specialist. Dit kan bijvoorbeeld de (sport)podotherapeut zijn. De podotherapeut onderzoekt de oorzaak van de klachten aan de hand van een bewegingsregistratiesysteem van Qualisys. Aan de hand van deze analyse stelt de podotherapeut samen met u een behandelplan op. Deze kan bijvoorbeeld bestaan uit het aanmeten van steunzolen of het toepassen van (medical) taping.

Wordt sportpodotherapie vergoed?

In veel gevallen worden sport-inlays en andere podotherapeutische hulpmiddelen gedeeltelijk of volledig vergoed wanneer u aanvullend verzekerd bent. Raadpleeg ons vergoedingenoverzicht om te kijken welk deel van de kosten u vergoed krijgt.

Podotherapeut Voetencentrum Wender

Anderen bekeken ook:

  • Rugblessure

    Rugklachten komen vaak voor in onze praktijk. In de meeste gevallen gaat het om pijn in de lage rug. Deze klachten kunnen plotseling, maar ook geleidelijk ontstaan.

    Lees meer
  • Knieblessure

    Knieblessures komen vaak voor bij contactsporten zoals voetbal en hockey. Doordat deze sporten gepaard gaan met veel contactmomenten en korte, snelle bewegingen wordt veel van de knie gevraagd. Dit kan leiden tot vervelende blessures.

    Lees meer
  • Enkelblessure

    Een enkelblessure is een van de meest voorkomende blessures tijdens het sporten.

    Lees meer
  • Lees meer
  • Lees meer
  • Achillespees Pijn

    Heeft u pijn in uw achillespees en ervaart u stijfheid, vooral bij het opstaan uit bed of als u een tijdje heeft gezeten? Dan kan het zijn dat de achillespees is overbelast.

    Lees meer

Wij zijn aangesloten bij: