Rugblessure podotherapie

Heupblessure

Heupblessure

De oorzaken van een heupblessure kunnen zeer divers zijn. Een heupblessure kan ertoe leiden dat de beweeglijkheid afneemt. Door die klachten kan het zijn dat de dagelijkse activiteiten niet meer goed kunnen worden uitgevoerd. Het heupgewricht is een kogelgewricht dat de verbinding vormt tussen het dijbeen en het bekken. Het heupgewricht bestaat uit twee botdelen, namelijk de heupkop en de heupkom.

Welke heupblessures komen veel voor?

Er zijn verschillende soorten heupblessures. De symptomen en de ernst van een heupblessure zijn erg persoonsafhankelijk. Er is dan ook een breed perspectief in blessures aantoonbaar. In de praktijk zien wij dat veel heupblessures het gevolg zijn van overbelasting, bijvoorbeeld:

 • Overbelasting van de heup
  Bij een overbelasting van de heup bevindt de pijn zich vaak aan de zijkant van het bovenbeen. De pijn wordt veroorzaakt door afname van de pezen die verbonden zijn aan de draaispieren van de heup. Doordat deze structuur overbelast raakt veroorzaakt dit pijn in rust en een toenemende pijnbeleving bij belasting.
 • Slijmbeursontsteking
  Een slijmbeursontsteking kan ontstaan door overbelasting. De ontsteking zorgt voor pijn in rust en een toenemende pijnbeleving bij belasting.
 • Heupslijtage (coxartrose) en klachten
  Wanneer zich in het oppervlak van de kop/kom van de heup onregelmatigheden bevinden, geeft dit frictie tijdens het bewegen. Dit leidt tot toename van spierspanning, bewegingsbeperkingen en met name pijnklachten. Ook is er vaak sprake van een pijn in de heup die is uitgestraald. De pijn wordt gevoeld op een plek waar de oorzaak van de klacht zich niet bevindt. Hierdoor wordt pijn ervaren, maar is er geen sprake van schade.
  Naast bovenstaande heupblessures kunnen ook ontstekingen in het heupgewricht leiden tot pijnklachten.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Hoe herken ik een heupblessure?

Hoe herken ik een heupblessure?

De heup bestaat uit de kop van het dijbeen en het komvormige bekken. Tussen deze kop en kom zit een kraakbeenlaagje. Hierdoor wordt de frictie beperkt, waardoor de heup in verschillende richtingen kan bewegen. Heupblessures kunnen ontstaan door:

 • Overbelasting of onderbelasting
 • Een afwijkende stand van de heup
 • Een eenzijdig bewegingspatroon
 • Slijtage van het kraakbeen
 • Overgewicht
 • Een ontsteking
 • Plotselinge explosieve beweging

Een heupblessure kan verschillende oorzaken hebben die elk een eigen behandelplan vereisen.

Wat kan ik doen bij een heupblessure?
Qualisys bewegingsanalyse sportpodotherapie

Wat kan ik doen bij een heupblessure?

Wanneer u een heupblessure hebt opgelopen is het belangrijk om contact op te nemen met een medisch specialist. Dit kan bijvoorbeeld de (sport)podotherapeut zijn. De podotherapeut onderzoekt de oorzaak van de klachten aan de hand van een bewegingsregistratiesysteem van Qualisys. Aan de hand van deze analyse stelt de podotherapeut samen met u een behandelplan op. Deze kan bijvoorbeeld bestaan uit het aanmeten van steunzolen of het toepassen van (medical) taping.

Wordt sportpodotherapie vergoed?

Wordt sportpodotherapie vergoed?

In veel gevallen worden sport-inlays en andere podotherapeutische hulpmiddelen gedeeltelijk of volledig vergoed wanneer u aanvullend verzekerd bent. Raadpleeg ons vergoedingenoverzicht om te kijken welk deel van de kosten u vergoed krijgt.

Bekijk ons vergoedingenoverzicht

Wilt u een afspraak maken?
Anderen bekeken ook
 • Slippers Op Maat

  Een op maat gemaakte slipper, sandaal of huisschoen is de oplossing om altijd en overal uw zooltherapie voort te zetten.

  Lees meer
 • Steunzolen

  Steunzolen zijn uitneembare zolen die u in uw schoenen plaatst. Ze vervangen het voetbed dat standaard in uw schoenen zit.

  Lees meer
 • Schoenadvies

  Uw schoenen kunnen de veroorzaker zijn van uw voetklachten, zonder dat u dat direct in de gaten heeft.

  Lees meer
 • Sportpodotherapie

  Onze sportpodotherapeuten helpen u om weer blessurevrij te kunnen sporten.

  Lees meer
 • Loopanalyse

  Een kwalitatieve loopanalyse kan bijdragen aan het verkrijgen van zeer gedetailleerde inzichten in het beweegpatroon van een sporter.

  Lees meer
 • Sport inlegzolen

  Sport inlegzolen ook wel bekend als sport-inlays of sportsteunzolen kunnen u helpen uw gewrichten, spieren, pezen en zenuwen tijdens het sporten op de juiste manier te belasten.

  Lees meer