Rugblessure

Rugklachten komen vaak voor in onze praktijk. In de meeste gevallen gaat het om pijn in de lage rug. Deze klachten kunnen plotseling, maar ook geleidelijk ontstaan. Vaak worden de klachten gekenmerkt door een zeurende pijn die in sommige gevallen uitstraalt naar de nek en/of het onderlichaam. Bewegen kan leiden tot een toename van de pijn. De rug is een complex geheel van de wervelkolom, ribben, spieren en zenuwbanen. Bij rugklachten in onze praktijk gaat het in de meeste gevallen om pijn in de lage rug, ook wel de lumbale wervelkolom genoemd. De lage rug is een complexer deel van de rug, doordat het begrensd wordt door de onderste ribben en de bilplooien.

Altijd een stap verder.

Welke rugblessures komen veel voor?

Een rugblessure gaat vaak gepaard met pijnklachten in de lage rug. Rugklachten zijn op te delen in specifieke rugklachten en aspecifieke rugklachten.

Specifieke rugklachten

Bij specifieke rugklachten is de oorzaak van de klachten, na onderzoek, aan te wijzen. Voorbeelden van specifieke rugklachten zijn:

  • Een hernia
  • Een wervelbreuk
  • Een ernstige vernauwing van het wervelkanaal

Aspecifieke rugklachten
Bij aspecifieke rugklachten is de oorzaak niet direct aan te wijzen. Aspecifieke rugklachten kunnen met allerlei factoren te maken hebben, waaronder leeftijd, algehele fysieke gezondheid en psychosociale- of werkgerelateerde factoren.

De sportpodotherapeut onderzoekt de oorzaak van uw rugklachten naar aanleiding van een onderzoek.

Wilt u een afspraak maken bij de sportpodotherapeut?

Hoe herken ik een rugblessure?

In de meeste gevallen is niet specifiek aan te duiden waardoor de rugklachten zijn ontstaan. Het vermoeden is dat spieren, banden en botten in de rug (tijdelijk) niet goed samenwerken. Dit kan zich uiten in stijfheid of een zeurende pijn die vaak vooral merkbaar is in de lage rug. Factoren die kunnen bijdragen aan rugklachten zijn:

  • Zwaar lichamelijk werk
  • Overgewicht
  • Stress
  • Langdurig autorijden
  • De rug veel moeten draaien en/of buigen

De sportpodotherapeut kan, ondanks of de oorzaak wel of niet bekend is, een behandelplan opstellen om de klachten te doen verminderen.

Wat kan ik doen bij een rugblessure?

Wanneer u last heeft van rugklachten is het belangrijk de belasting op uw rug te minimaliseren en uw rug voldoende rust te geven. Het is wel belangrijk om te blijven bewegen. Wanneer u uw rug geen beweging geeft zal dit ervoor zorgen dat de stijfheid in de rug toeneemt en de klachten verergeren. Indien de klachten niet minder worden is het verstandig contact op te nemen met een medisch specialist, zoals de podotherapeut. De podotherapeut onderzoekt de oorzaak van de klachten aan de hand van een Qualisys bewegingsregistratiesysteem. Aan de hand van deze analyse stelt de podotherapeut samen met u een behandelplan op. Deze kan bijvoorbeeld bestaan uit het aanmeten van steunzolen of het toepassen van (medical) taping.

Wordt sportpodotherapie vergoed?

In veel gevallen worden sport-inlays en andere podotherapeutische hulpmiddelen gedeeltelijk of volledig vergoed wanneer u aanvullend verzekerd bent. Raadpleeg ons vergoedingenoverzicht om te kijken welk deel van de kosten u vergoed krijgt.

Podotherapeut Voetencentrum Wender

Anderen bekeken ook:

  • Knieblessure

    Knieblessures komen vaak voor bij contactsporten zoals voetbal en hockey. Doordat deze sporten gepaard gaan met veel contactmomenten en korte, snelle bewegingen wordt veel van de knie gevraagd. Dit kan leiden tot vervelende blessures.

    Lees meer
  • Heupblessure

    De oorzaken van een heupblessure kunnen zeer divers zijn. Een heupblessure kan ertoe leiden dat de beweeglijkheid afneemt.

    Lees meer
  • Enkelblessure

    Een enkelblessure is een van de meest voorkomende blessures tijdens het sporten.

    Lees meer
  • Lees meer
  • Lees meer
  • Achillespees Pijn

    Heeft u pijn in uw achillespees en ervaart u stijfheid, vooral bij het opstaan uit bed of als u een tijdje heeft gezeten? Dan kan het zijn dat de achillespees is overbelast.

    Lees meer

Wij zijn aangesloten bij: