Testen van het gevoel in de voeten diabetes

Voetproblemen bij diabetes

Voetproblemen bij diabetes

Een podotherapeut speelt een belangrijke rol in de voetzorg voor mensen met diabetes. Diabetes mellitus kan op den duur zorgen voor veel lichamelijke problemen. Eén van deze problemen is de verslechterde doorbloeding in het lichaam. Een goede doorbloeding is onder andere belangrijk om wonden goed te laten genezen. Ontstaat bij iemand met diabetes een voetwond, dan geneest deze vaak erg langzaam.

onderzoek bij diabetische voeten

Diabetes en de podotherapeut

De podotherapeut heeft als hoofddoel om voetwonden bij mensen met diabetes te voorkomen. De podotherapeut gaat op zoek naar de oorzaak van druk en wrijving en probeert deze zoveel mogelijk weg te nemen. Dit doet de podotherapeut door met behulp van advies op het gebied van schoenen en zelfzorg, podotherapeutische zolen, maar ook door nauw samen te werken met pedicures, diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners.

Testen van het gevoel in de voeten diabetes
Het verhaal van Merel
diabetische voet

Het verhaal van Merel

Merel leeft bijna haar hele leven al met diabetes, zij weet dus als geen ander hoe cruciaal uitgebreide voetzorg is voor mensen met diabetes. Dankzij de nauwe samenwerking tussen diverse disciplines bij Voetencentrum Wender kan er snel gehandeld worden bij eventuele complicaties. Dit heeft bij Merel voorkomen dat een klein wondje kon uitgroeien tot iets ernstigs. In een persoonlijke video deelt Merel haar verhaal.

Belangrijkste voetproblemen bij diabetes
Onderzoek doorbloeding bij diabetes

Belangrijkste voetproblemen bij diabetes

Diabetes kan zorgen voor verschillende problemen in het hele lichaam, waaronder in de voeten.

Beschadiging van de zenuwen (neuropathie)
Diabetes kan uw zenuwen beschadigen. Hierdoor kan het gebeuren dat u minder of geen gevoel meer in uw voeten waarneemt. U voelt geen pijn meer, waardoor onopgemerkt drukplekken en wondjes kunnen ontstaan. De beschadiging van de zenuwen wordt neuropathie genoemd.

Verminderde doorbloeding (angiopathie)
Diabetes kan tot gevolg hebben dat het bloed minder goed door uw lichaam circuleert. Het lichaam heeft een goede doorbloeding onder andere nodig om wondjes te kunnen genezen. Bij diabetes genezen wondjes vaak erg langzaam. Het is dan ook belangrijk dat het ontstaan van wondjes en drukplekken wordt voorkomen. De verminderde doorbloeding wordt angiopathie genoemd.

Gewrichten bewegen minder gemakkelijk
Diabetes verstoort uw bloedsuikerspiegel. De eiwitten in spieren, pezen en kapsels worden aangetast, waardoor bindweefsel verstijft en verdikt. Daardoor kunnen de gewrichten minder gemakkelijk bewegen en kan het gebeuren dat uw voeten of tenen een andere stand aannemen. Deze afwijkende stand kan extra druk en wrijving in de schoen veroorzaken, waardoor de kans op drukplekken en slecht genezende wondjes toeneemt.

Hoe wordt de behandeling bij de podotherapeut vergoed?
Vergoedingen podotherapie bij diabetes

Hoe wordt de behandeling bij de podotherapeut vergoed?

De vergoeding voor behandelingen bij de podotherapeut hangt af van het zogeheten zorgprofiel. Zorgprofielen worden aangegeven van 1 tot en met 4. Loopt u geen risico, dan is het zorgprofiel niet van toepassing. De hoogte van het zorgprofiel wordt bepaald door een arts, praktijkondersteuner, internist of diabetesverpleegkundige. Vanaf zorgprofiel 2 worden consulten bij de podotherapeut rechtstreeks vergoed vanuit de basisverzekering.

Hoe wordt de behandeling bij de pedicure vergoed?

Hoe wordt de behandeling bij de pedicure vergoed?

De podotherapeut stelt een persoonlijk behandelplan voor u op. In dit behandelplan is beschreven welke zorg nodig is om uw voetproblemen te behandelen of te voorkomen. Vaak wordt in een dergelijk behandelplan ook een aantal behandelingen bij de pedicure voorgeschreven. De medisch noodzakelijke pedicurebehandelingen volgens het behandelplan worden vergoed vanuit de basisverzekering vanaf zorgprofiel 2.

Bekijk het vergoedingoverzicht

Wilt u een afspraak maken?
Anderen bekeken ook