Enkelblessure podotherapie

Hoe ontstaat een voetwond bij diabetes?

Hoe ontstaat een voetwond bij diabetes?

Diabetes kan uw zenuwstelsel beschadigen. Hierdoor kan het gebeuren dat het gevoel in uw voeten minder wordt of zelfs verdwijnt. Wanneer er een drukplek ontstaat, bijvoorbeeld doordat uw schoen tegen uw voet drukt, voelt u geen pijn. Wanneer de drukplek niet wordt weggenomen, kan een wondje ontstaan. Diabetes kan daarnaast zorgen voor een slechte doorbloeding. Het lichaam heeft een goede bloedtoevoer nodig om wonden te kunnen genezen. De aantasting hiervan zorgt ervoor dat wonden bij mensen met diabetes slecht genezen. Het is daarom erg belangrijk dat u uw voeten altijd goed blijft controleren en verzorgen.

Ik heb een wondje ontdekt. Wat nu?

Heeft u diabetes en heeft u een wondje op uw voet ontdekt, neem dan direct contact op met uw huisarts. De wond moet zo snel mogelijk gezien worden, zeker als er ook tekenen van infectie optreden. Een infectie herkent u aan roodheid, warmte en zwelling rondom de wond. Wanneer er niet op tijd wordt gehandeld bij een diabetische wond, kan een infectie ontstaan die zich verspreidt tot het bot. Infecties van het bot zijn moeilijk te behandelen. Hierdoor zal er in het ernstigste geval een amputatie van de teen of deel van de voet moeten plaatsvinden in het ziekenhuis. Het is verstandig om geen tijd te verliezen. Ontstaat een wondje in het weekend, wacht dan niet tot het weekend voorbij is en neem direct contact op met een deskundige. Koorts en/of koude rillingen in combinatie met een wond zijn altijd een reden om contact op te nemen.

Hoe wordt een voetwond bij diabetes behandeld?

Hoe wordt een voetwond bij diabetes behandeld?

Onze podotherapeuten werken volgens de actuele richtlijnen en zijn actief in (academische) ziekenhuizen en eerstelijns centra. Voetwonden bij diabetes kunnen erg complex zijn en het is per geval verschillend welke medisch specialist u het beste kan behandelen. De podotherapeut wijst u hierin de weg en zorgt ervoor dat u wordt behandeld op de juiste plaats.

Wij werken met specialisten

Wij werken met specialisten

Om u te voorzien van de beste zorg, werken wij samen met medisch specialisten zoals vaatchirurgen, internisten en revalidatieartsen. Er worden diverse diabetesspreekuren gepland binnen verschillende ziekenhuizen, waaronder het Amsterdam UMC, Haga Ziekenhuis Den Haag, Enschede MST, LUMC Leiden, Oldenzaal MST en Almelo ZGT.

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?
Anderen bekeken ook