Altijd een stap verder.

Wat kunt u zelf doen?

Heeft u diabetes, dan is het belangrijk dat u goed voor uw voeten zorgt. U kunt het risico op het ontstaan van drukplekken en wondjes verkleinen met een aantal handige tips. Op deze pagina hebben wij voor u uiteengezet wat u zelf kunt doen om voetproblemen zoveel mogelijk te voorkomen.

Wilt u een afspraak maken?

Laat de Sims classificatie bepalen

Laat de Sims classificatie bepalen door uw huisarts, praktijkondersteuner, internist of diabetesverpleegkundige. Laat tevens uw voeten regelmatig controleren door een podotherapeut of pedicure. Lees hier meer over de Sims classificatie.

Draag naadloze sokken

Naadloze sokken zijn beter dan sokken met naden. De naden van de sokken kunnen zorgen voor drukplekken. Draag pantykousjes altijd binnenstebuiten, om te voorkomen dat de naad op uw voet drukt.

Draag schoenen met de juiste pasvorm

Draag schoeisel met de juiste pasvorm. Wonden ontstaan bij mensen met diabetes veelal op de tenen. Vaak is het dragen van een te krappe schoen hiervan de oorzaak. Doordat u minder gevoel heeft in uw voeten, heeft u niet altijd op tijd in de gaten wanneer uw voeten zijn beschadigd. Uw podotherapeut zal, eventueel in overleg met een orthopedisch schoenmaker, uw schoenen beoordelen en tips geven over de juiste pasvorm en schoeneigenschappen die passen bij uw voeten.

Loop nooit op blote voeten

Is het gevoel in uw voeten verminderd of verdwenen? Loop dan nooit op blote voeten, ook niet als u thuis bent. De zenuwen in uw voet zijn beschadigd. Het kan hierdoor gebeuren dat u wondjes oploopt door uw voet te stoten of te stappen op een scherp voorwerp zonder dat u dit opmerkt.

Controleer uw voeten dagelijks

U kunt een spiegel gebruiken om onder uw voeten te kijken, bijvoorbeeld door de spiegel schuin tegen de muur te zetten. Kijk ook tussen uw tenen. Heeft u een verminderd zicht? Vraag dan iemand in uw omgeving regelmatig uw voeten te controleren.

Let op met hittebronnen

Is het gevoel in uw voeten verminderd of verdwenen? Let dan extra op met hittebronnen, zoals kachels en kruiken. Door het verminderde gevoel in uw voeten kan het gebeuren dat u niet opmerkt dat u zich brandt. Loop in de zomer niet met blote voeten over het hete zand langs het strand of bijvoorbeeld over hete tegels.

Droog uw voeten goed af

Was uw voeten dagelijks en droog ze zorgvuldig af, ook tussen de tenen. Gebruik hiervoor een zachte handdoek en maak voorzichtig deppende bewegingen, geen wrijfbewegingen.

Neem nooit voetenbaden

Neem geen voetenbaden. Deze verweken de huid, waardoor deze sneller kan beschadigen. Was uw voeten bij voorkeur met de douchekop of een washand.

Crème uw voeten regelmatig in

Crème uw voeten regelmatig in met een ongeparfumeerde, vette crème. Dit houdt de huid soepel. Een soepele huid raakt minder snel beschadigd dan een droge huid.

Een goede verzorging van uw voeten is erg belangrijk, maar niet altijd makkelijk. Vraag ons gerust om tips!

Patricia

Diabetespodotherapeut

Anderen bekeken ook:

Wij zijn aangesloten bij: