Podotherapeut voetonderzoekPodotherapeut voetonderzoek Wat kunt u zelf doen?

Wat kunt u zelf doen?

Heeft u diabetes, dan is het belangrijk dat u goed voor uw voeten zorgt. U kunt het risico op het ontstaan van drukplekken en wondjes verkleinen met een aantal handige tips. Op deze pagina hebben wij voor u uiteengezet wat u zelf kunt doen om voetproblemen zoveel mogelijk te voorkomen.

In het kort: diabetes en voetproblemen

In het kort: diabetes en voetproblemen

Mensen met diabetes hebben hele kwetsbare voeten en daar is wat extra aandacht voor nodig. Er zijn een aantal problemen die kunnen ontstaan, zoals neuropathie, waarbij de zenuwen in de voeten en benen beschadigd kunnen raken. Druk, wrijving of iets in de schoen voelt u niet, waardoor gemakkelijk wondjes kunnen ontstaan. Daarnaast kan aantasting van de bloedvaten optreden. Dit noemen we ook wel perifeer arterieel vaatlijden. De huid wordt daardoor kwetsbaar en de nagels van een slechte kwaliteit. De slechte doorbloeding zorgt ervoor dat een eventueel wondje minder snel geneest. Daardoor wordt de kans op een infectie groter. Infecties kunnen uiteindelijk leiden tot amputatie van de voet of een deel van de voet. De podotherapeut heeft als doel om het risico op het ontstaan van voetproblemen te voorkomen. Met de zelfzorgtips op deze pagina kunt u zélf ook een grote rol spelen in het beschermen van uw voeten.

Meer over diabetespodotherapie

Laat de Sims classificatie bepalen

Diabetes Voeten Gevoelsonderzoek met Monofilament

Laat de Sims classificatie bepalen

Laat de Sims classificatie bepalen door uw huisarts, praktijkondersteuner, internist of diabetesverpleegkundige. De Sims classificatie geeft aan hoe hoog het risico is op het ontstaan van voetproblemen. Hoe hoger de Sims classificatie, hoe hoger het risico. Het is belangrijk dat u dit laat vaststellen, omdat u dan de zorg kunt ontvangen die nodig is en problemen in de toekomst zoveel mogelijk voorkomt. Laat tevens uw voeten regelmatig controleren door een podotherapeut of pedicure.

Meer over de Sims classificatie

Draag naadloze sokken

Draag naadloze sokken bij diabetes

Draag naadloze sokken

Naadloze sokken zijn beter dan sokken met naden. De naden van de sokken kunnen zorgen voor drukplekken. Draag pantykousjes altijd binnenstebuiten, om te voorkomen dat de naad op uw voet drukt.

Crème uw voeten regelmatig in

Voeten creme bij diabetes

Crème uw voeten regelmatig in

Crème uw voeten regelmatig in met een ongeparfumeerde, vette crème. Dit houdt de huid soepel. Een soepele huid raakt minder snel beschadigd dan een droge huid.

Controleer uw voeten dagelijks

Controleer de voeten bij diabetes

Controleer uw voeten dagelijks

U kunt een spiegel gebruiken om onder uw voeten te kijken, bijvoorbeeld door de spiegel schuin tegen de muur te zetten. Kijk ook tussen uw tenen. Heeft u een verminderd zicht? Vraag dan iemand in uw omgeving regelmatig uw voeten te controleren. U controleert uw voeten onder andere op drukplekken en verkleuringen. Over het algemeen geldt: heeft u bij het controleren van uw voeten het gevoel dat er iets niet klopt of veranderd is aan uw voeten? Neem dan contact op met uw podotherapeut.

Droog uw voeten goed af

Droog de voeten goed af bij diabetes

Droog uw voeten goed af

Was uw voeten dagelijks en droog ze zorgvuldig af, ook tussen de tenen. Gebruik hiervoor een zachte handdoek en maak voorzichtig deppende bewegingen, geen wrijfbewegingen.

Inspecteer de binnenkant van uw schoenen

Controleer de schoenen bij diabetes

Inspecteer de binnenkant van uw schoenen

Inspecteer en voel met uw handen de binnenkant van uw schoenen, voordat u ze aantrekt. Zorg dat er geen voorwerpen in liggen en strijk eventuele plooien glad. U kunt de schoenen op de kop houden om eventuele steentjes uit de schoenen te schudden.

Loop nooit op blote voeten

Loop nooit op blote voeten

Is het gevoel in uw voeten verminderd of verdwenen? Loop dan nooit op blote voeten, ook niet als u thuis bent. De zenuwen in uw voet zijn beschadigd. Het kan hierdoor gebeuren dat u wondjes oploopt door uw voet te stoten of te stappen op een scherp voorwerp zonder dat u dit opmerkt.

Let op met hittebronnen

Let op met hittebronnen

Is het gevoel in uw voeten verminderd of verdwenen? Let dan extra op met hittebronnen, zoals kachels en kruiken. Door het verminderde gevoel in uw voeten kan het gebeuren dat u niet opmerkt dat u zich brandt. Loop in de zomer niet met blote voeten over het hete zand langs het strand of bijvoorbeeld over hete tegels.

Neem nooit voetenbaden

Neem nooit voetenbaden

Neem geen voetenbaden. Deze verweken de huid, waardoor deze sneller kan beschadigen. Was uw voeten bij voorkeur met de douchekop of een washand.

Welke schoenen draag ik bij diabetes?

Geschikte schoenen bij diabetes

Welke schoenen draag ik bij diabetes?

Het is lastig om een specifiek schoenmerk te adviseren. Verschillende vormen voeten vragen om verschillende schoenen. Een schoen die voor de ene persoon goed is, kan voor een ander juist slecht zijn. Met behulp van de volgende adviezen kunt u beter inschatten of een schoen geschikt is voor uw voeten:

  • Laat de juiste pasvorm bepalen. Laat u hierover adviseren bij een schoenspeciaalzaak
  • Kies een vetersluiting of klittenband wreefsluiting, zodat uw voet goed op de plaats gehouden wordt. Kies geen instapper
  • Een stevig contrefort, ofwel hielstuk (de achterkant van de schoen), is belangrijk
  • Er mogen geen stiksels of naden aan de binnenzijde van de schoen zitten
  • De hoogte van de hak mag maximaal tussen de 2 en de 3 centimeter zijn, zodat uw voeten een goede beweging maken bij het lopen
  • Kies voor een vierkante of ronde vorm van de neus en niet voor een spitse neus.
  • Kies voor een volledig uitneembaar voetbed, zodat u podotherapeutische zolen kunt gebruiken
  • Koop uw schoenen aan het einde van de dag. Uw voeten zwellen wat op gedurende de dag.

De juiste schoen kan te vinden zijn in het schap bij de schoenenspeciaalzaak, maar soms ligt de oplossing bij een orthopedische (op maat gemaakte) schoen. Tegenwoordig zijn orthopedische schoenen in veel gevallen qua uiterlijk niet te onderscheiden van schoenen die u in de schoenenwinkel vindt.

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Altijd een stap verder.