Voetproblemen bij reuma

Heeft u last van reuma, dan is de kans groot dat u te maken krijgt met voetklachten. Er ontstaan ontstekingsreacties in uw gewrichten, waardoor lopen en staan erg pijnlijk kunnen zijn. Reuma kan u beperken in het dagelijks leven. De podotherapeut heeft als doel om de pijn zo goed als mogelijk te verlichten.

Altijd een stap verder.

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam van meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Iedereen kan reuma krijgen, ook op jonge leeftijd. Ontstekingsreuma, wekedelenreuma en artrose zijn veel voorkomende aandoeningen. Veel mensen met reuma hebben last van pijnlijke en stijve gewrichten of spieren en zijn snel vermoeid. Daardoor is bewegen vaak moeilijk en kunnen beperkingen ontstaan in het dagelijks leven.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Reuma en de podotherapeut

Een podotherapeut kan de voetklachten bij reuma behandelen en verlichting bieden. We werken daarvoor samen met specialisten zoals reumatologen en orthopedisch schoenmakers. De behandeling van een podotherapeut is gericht op het wegnemen van pijnlijke drukpunten en het zoveel mogelijk ontlasten van uw gewrichten. Hiervoor kan de podotherapeut bijvoorbeeld gebruik maken van podotherapeutische zolen, waarmee de spieren, pezen en gewrichten op een andere manier worden belast. Daarnaast wordt altijd onderzocht welke schoenen u draagt en of dit, gekeken naar uw klachten, de juiste zijn. De podotherapeut geeft altijd een schoenadvies.

Meest voorkomende voetproblemen bij reuma

Hieronder hebben wij een aantal veel voorkomende voetproblemen bij reuma voor u uiteengezet.

Voeten en tenen nemen een andere stand aan
Door de ontstekingen in uw voetgewrichten, kan de stand van uw voeten en tenen veranderen. Hierbij kunnen knobbels, schaafplekken en drukplekken op de tenen en voeten ontstaan, omdat de schoen daarop drukt.

Rood-blauwe of rood-bruine verkleuring van de huid
Reuma kan als gevolg hebben dat er ontstekingen in de kleine of middelgrote bloedvaten ontstaan. Deze ontstekingen zijn te herkennen aan een rood-blauwe of rood-bruine verkleuring van de huid of de nagelriemen.

Verminderd gevoel in de voeten
De bloedvaatjes die naar de zenuwen lopen kunnen ontstoken raken. Hierdoor zijn de zenuwen niet goed in staat om signalen door te geven, waardoor het gevoel in uw voeten minder wordt. Ook kan krachtverlies optreden.

Kleine wondjes op of onder de voeten
De slechte doorbloeding, als gevolg van bloedvatontstekingen, kan zorgen voor wondjes op of onder de voeten.

Jichtaanval in de voet bij reuma

Bij reuma kunnen zeer pijnlijke jichtaanvallen ontstaan, waarbij rode zwellingen (een zogeheten jicht tophi) op en rond de gewrichten optreden. Is uw gewricht rood, dik en pijnlijk? Neem dan direct contact op met uw huisarts, zeker als u koorts heeft. Lees meer over jicht in de voet.

Reumatoloog spreekuur

Reumaspreekuur

Voetencentrum Wender heeft een multidisciplinair reumaspreekuur binnen het MST te Enschede en op het Wiedenbroek te Haaksbergen. Mensen met reuma worden gezamenlijk gezien door een reumatoloog en de podotherapeut. Voor informatie kunt u bellen met MST Enschede via 053 – 487 24 50. Naast deze specifieke multidisciplinaire spreekuren, zijn op al onze locaties nauwe samenwerkingen met reumatologen in de regio.

Kosten en vergoedingen

Bekijk onze tarievenlijst om te zien wat de kosten zijn voor uw behandeling. In veel gevallen wordt podotherapie grotendeels vergoed wanneer u aanvullend verzekerd bent. Raadpleeg ons vergoedingenoverzicht om te kijken welk deel van de kosten u vergoed krijgt.

Bekijk het vergoedingenoverzicht

Wilt u een afspraak maken?

Anderen bekeken ook:

Wij zijn aangesloten bij: