podotherapie bij reuma

Voetproblemen bij reuma

Voetproblemen bij reuma

Heeft u last van reuma, dan is de kans groot dat u te maken krijgt met voetklachten. Met aandoeningen zoals ontstekingsreuma of artrose of door verandering van de stand van de voeten en tenen kunnen lopen en staan een belemmering worden in het dagelijks leven. Een podotherapeut kan de voetklachten bij reuma behandelen en verlichting bieden. We werken daarvoor samen met medisch specialisten zoals reumatologen en revalidatieartsen, maar ook met orthopedisch schoenmakers. De behandeling van een podotherapeut is gericht op het wegnemen van pijnlijke drukpunten en het zoveel mogelijk ontlasten van uw gewrichten.

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam van meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Iedereen kan reuma krijgen, ook op jonge leeftijd. Ontstekingsreuma en artrose zijn veel voorkomende aandoeningen. Veel mensen met reuma hebben last van pijnlijke en stijve gewrichten of spieren en zijn snel vermoeid. Daardoor is bewegen vaak moeilijk en kunnen beperkingen ontstaan in het dagelijks leven.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Reuma en de podotherapeut

Reuma en de podotherapeut

Als uw reumatoloog of arts reuma bij u heeft geconstateerd, dan kunt u uw voeten laten controleren bij de podotherapeut. Soms wordt u ook naar een podotherapeut verwezen door de revalidatiearts. Bij de eerste afspraak wordt een passend behandeltraject met u overlegd. De behandeling van de podotherapeut richt zich op het verminderen van pijn en het voorkomen van nieuwe klachten. Dit kan betekenen dat de podotherapeut een indicatie geeft aan de hand van uw klachten en daarop met uw akkoord een behandeling gaat starten. Mocht u voetwonden hebben, dan worden deze mogelijk ook verzorgd. Daarnaast is een therapie met behulp van steunzolen mogelijk. Zo kan een eventuele verkeerde stand van de voeten worden beïnvloed en de stabiliteit en balans worden verbeterd.

Daarnaast wordt altijd onderzocht welke schoenen u draagt en of dit, gekeken naar uw klachten, de juiste zijn. De podotherapeut geeft altijd een schoenadvies.

Meest voorkomende voetproblemen bij reuma

Meest voorkomende voetproblemen bij reuma

Hieronder hebben wij een aantal veel voorkomende voetproblemen bij reuma voor u uiteengezet.

Voeten en tenen nemen een andere stand aan
Door de ontstekingen in uw voetgewrichten, kan de stand van uw voeten en tenen veranderen. Hierbij kunnen knobbels, schaafplekken en drukplekken op de tenen en voeten ontstaan, omdat de schoen daarop drukt.

Rood-blauwe of rood-bruine verkleuring van de huid
Reuma kan als gevolg hebben dat er ontstekingen in de kleine of middelgrote bloedvaten ontstaan. Deze ontstekingen zijn te herkennen aan een rood-blauwe of rood-bruine verkleuring van de huid of de nagelriemen.

Verminderd gevoel in de voeten
De bloedvaatjes die naar de zenuwen lopen kunnen ontstoken raken. Hierdoor zijn de zenuwen niet goed in staat om signalen door te geven, waardoor het gevoel in uw voeten minder wordt. Ook kan krachtverlies optreden.

Kleine wondjes op of onder de voeten
De slechte doorbloeding, als gevolg van bloedvatontstekingen, kan zorgen voor wondjes op of onder de voeten.

Jichtaanval in de voet bij reuma
Behandeling Jicht in de Voet

Jichtaanval in de voet bij reuma

Bij reuma kunnen zeer pijnlijke jichtaanvallen ontstaan, waarbij rode zwellingen (een zogeheten jicht tophi) op en rond de gewrichten optreden. Is uw gewricht rood, dik en pijnlijk? Neem dan direct contact op met uw huisarts, zeker als u koorts heeft. Lees meer over jicht in de voet.

Reumaspreekuur

Reumaspreekuur

Voetencentrum Wender heeft multidisciplinaire reumaspreekuren op verschillende locaties in Nederland. Op die locaties worden mensen met reuma  gezamenlijk gezien door een reumatoloog en de podotherapeut. Naast deze specifieke multidisciplinaire spreekuren, zijn op al onze locaties nauwe samenwerkingen met reumatologen in de regio. Ook zijn er verschillende podotherapeuten binnen Voetencentrum Wender gespecialiseerd op het gebied van reuma.

Kosten en vergoedingen

Kosten en vergoedingen

Bekijk onze tarievenlijst om te zien wat de kosten zijn voor uw behandeling. De meeste zorgverzekeraars vergoeden podotherapie vanuit de aanvullende pakketten. De kosten gaan dan niet ten koste van uw eigen risico. Raadpleeg ons vergoedingenoverzicht om te kijken welk deel van de kosten u vergoed krijgt. Raadpleeg om zeker te zijn van uw vergoeding altijd uw eigen polisvoorwaarden.

Bekijk het vergoedingenoverzicht

Wilt u een afspraak maken?
Anderen bekeken ook
 • Slippers Op Maat

  Een op maat gemaakte slipper, sandaal of huisschoen is de oplossing om altijd en overal uw zooltherapie voort te zetten.

  Lees meer
 • Steunzolen

  Steunzolen zijn uitneembare zolen die u in uw schoenen plaatst. Ze vervangen het voetbed dat standaard in uw schoenen zit.

  Lees meer
 • Schoenadvies

  Uw schoenen kunnen de veroorzaker zijn van uw voetklachten, zonder dat u dat direct in de gaten heeft.

  Lees meer
 • Sportpodotherapie

  Onze sportpodotherapeuten helpen u om weer blessurevrij te kunnen sporten.

  Lees meer
 • Loopanalyse

  Een kwalitatieve loopanalyse kan bijdragen aan het verkrijgen van zeer gedetailleerde inzichten in het beweegpatroon van een sporter.

  Lees meer
 • Sport inlegzolen

  Sport inlegzolen ook wel bekend als sport-inlays of sportsteunzolen kunnen u helpen uw gewrichten, spieren, pezen en zenuwen tijdens het sporten op de juiste manier te belasten.

  Lees meer